Minden harmadik foglalkozatott ingázó

Elingázók aránya a foglalkoztatottakon belül – Népszámlálás 2011

Információ
Jelmagyarázat
Kattintson egy településre az ingázási viszonyok megtekintéséért!
 
 
 
 
Minimum elingázó Maximum elingázó

Az adatokról

Online térképünk a TeIR-ben (Országos Területfejlesztési és Területrendezési Információs Rendszer) elérhető, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb, 2011-es népszámlálási adataira alapozva készült, górcső alá véve az ingázási és a foglalkoztatási adatokat.

Az ingázók körébe tartoznak a más belföldi településre vagy külföldre ingázók és azok is, akik változó településeken dolgoztak.

Naponta ingázó az a foglalkoztatott, aki nem ugyanazon a településen dolgozik, mint ahol ténylegesen lakik. Napi ingázás szempontjából Budapest egyetlen településnek minősül, a kerületek közötti napi munkába járás nem minősül ingázásnak. A naponta ingázók közé számítanak a napinál ritkábban (pl. két-három naponta), de rendszeresen ingázók is. Az ún. változó településen dolgozók azok a foglalkoztatottak, akik tevékenységüket rendszeresen más-más településen végzik (pl. ügynök, piaci árus).

Térképünk alaprétege a naponta elingázók foglalkoztatottakon belüli arányát ábrázolja települési szinten, a 2011-es településállománynak megfelelően. Fontos kiemelni, hogy az elingázók foglalkoztatottakon belüli arányának értékét, csakis az adott településről más településre naponta igázókból számítottuk, az adott településre ingázók számát nem vettük figyelembe.

Az alacsonyabb értékeket világos, a magasabbakat sötét lilával ábrázoltunk a jelmagyarázatnak megfelelően. A KSH adatvédelmi szabályai miatt 17 település esetén nem ismertük az arány pontos értékét, ezeket a településeket szürkével jelöltük. Az ingázási adatokat csak az elsődleges, míg a foglalkoztatottak adatait a másodlagos cellaelnyomás is érintette:

https://www.ksh.hu/docs/szolgaltatasok/adatigenyles/ksh_adatvedelmi_szabalyzat.pdf

A tematikus réteg elkészítéséhez az ország összes ingázójának számát vizsgáltuk, a további funkciók kialakításához azonban ezen belül azzal a kisebb ingázó halmazzal dolgoztunk, akik lakóhelyükről valamely jelenlegi járásközpontba ingáztak.

A funkciókról

Egy-egy településre kattintva több funkció és információ is elérhetővé válik. Egyrészt a térképen kirajzolódó vonalak által láthatjuk, hogy a kiválasztott településről mely járásközpontokba ingáztak a lakosok. A vonalak színe az elingázók számától függően eltérő, a hozzájuk tartozó tartományok a jelmagyarázatban láthatók.

A táblázat sorai elsődlegesen az elingázók száma szerint csökkenő, másodlagosan pedig a céltelepülés szerint abc sorrendben kerültek rendezésre. A térképen kirajzolódó vonalak és a táblázat sorai között kölcsönösen dinamikus kapcsolat van, így az egeret valamelyik fölé tolva láthatjuk annak térképi/táblázatos megfelelőjét.

A táblázat tetején látható szűrő funkció az „Elingázók száma” oszlop értékein belül nyújt szűrési lehetőséget egy minimum és/vagy egy maximum érték megadásával. A szűrés eredménye a táblázatban és a térképen egyaránt látható.

Az interaktív térképhez kapcsolódó szöveges elemzés a Lechner Tudásközpont weboldalán olvasható.

Online térképünk a naponta elingázók foglalkoztatottakon belüli arányát ábrázolja települési szinten. Az alacsonyabb értékeket világos, a magasabbakat sötét lilával ábrázoltunk. Amennyiben a térképen egy településre kattintunk, a kirajzolódó vonalak által láthatjuk, hogy a kiválasztott településről mely járásközpontokba ingáztak a lakosok. A vonalak színe az elingázók számától függően eltérő, a hozzájuk tartozó tartományok a jelmagyarázatban láthatók. Ezen kívül a képernyő jobb oldalán táblázatos formában további releváns információkat tudhatunk meg a kiválasztott település ingázóiról és foglalkoztatottairól. A térkép használatáról részletes ismertetőt az ikonra kattintva olvashatnak.
Az interaktív térképhez kapcsolódó szöveges elemzés a Lechner Tudásközpont weboldalán olvasható.